Choklad- och polkatårta med Delicato polka

Tillsammans med Frida Svanberg från den inspirerande veganska bakbloggen Fridasvegobak.se, känd som Fridas Vegobak på Instagram, har vi tagit fram den perfekta tårtan till årets alla fikor!
Gillar ni choklad och mint? Då är det här drömmen. Hela receptet är veganskt och Delicatoboll polka hittar ni bland lösgodiset, perfekt paketerad så det håller form och färg fint. Lycka till!
Antal: ca 8-10 bitar
Tid: ca 3 timmar (1 timme aktiv tid)
Ingredienser chokladbottnar:
- 1,5 dl kikärtsspad
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl neutral olja
- 1 dl vatten
Ingredienser choklad- och polkakräm:
- 4,5 dl växtbaserad vispgrädde
- 200 gram mörk choklad
- Några droppar pepparmintolja
Garnering:
- Delicato polka, välj mängd själv, ju fler desto bättre!
Gör så:
- Ställ ugnen på 175 grader.
- Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och något fluffigt, men det ska inte bli en maräng.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten.
- Tillsätt olja och vatten och blanda till en jämn klumpfri smet. Häll upp i en bakplåtpappersklädd springforrm (20 cm i diameter).
- Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter.
- Plocka ur bottnen ur formen direkt när den kommer från ugnen och låt den svalna upp och ned. Jag brukar frysa min tårtbotten så åtminstone kanterna är hårda, det blir enklare att skära den jämnt då.
- Skär bottnen på mitten så du får två stycken bottnar. Lägg åt sidan.
- Dags att skapa chokladmoussen. Värm grädden och dra av från plattan, den ska inte koka.
- Blanda i choklad och pepparmintolja tills du får en slät kräm. Ställ in i kylskåpet tills den stelnat ordentligt.
- Vispa med elvisp tills du får en fluffig chokladgrädde. Häll upp i en spritspåse
- Spritsa ut hälften av krämen på en botten. Lägg på den andra bottnen och spritsa ut resterande chokladkräm.
- Toppa med Delicato polka.
- Tårtan förvaras i kylskåpet!

