Godistårta deluxe

Hemmakväll Godistårta deluxe bakalite.se 3_small

Festligt, färgglatt och gott - en saftig vaniljkaka med massor av godis!

Vi använde fyra olika godissorter till fyllning. Det går lika bra att använda en, två, tre eller fler smaker. Beräkna 80-100 g gelégodis till 2 dl grädde, en del godissorter kräver mer grädde för att smälta, andra kräver mindre.
Om du gör fyra olika fyllningar så blir det lite över som du kan dekorera tårtan med.

Tips! Om du inte har spritspåsar kan du använda vanliga fryspåsar och klippa ett litet hål i ena hörnet.
Receptet är framtaget tillsammans med duktiga Yvonne från bakalite.se på Instagram.

Antal: 10-12 bitar
Tid:  över 60 minuter + avsvalning

Vaniljkaka:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
  • 3 st ägg
  • 6 dl mjöl
  • 2½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • Smör till formen

Godisgrädde, till fyra fyllningar:

  • 8 dl grädde
  • 320-400 g gelégodis

(Om du bara gör en sorts godisgrädde räcker det med 6 dl grädde och 240-300 g godis)

Topping:

  • 2 dl grädde
  • Valfritt lösgodis
Hemmakväll Godistårta deluxe bakalite.se 4_small

Gör så här:

Dag 1:
Godisgrädde:

1. Klipp godisarna i små bitar.
2. Blanda grädde och godis i en kastrull.
3. Sätt på medelvärme och rör om hela tiden tills godiset smält helt. Tillsätt eventuellt hushålls- eller gelfärg om du vill förstärka färgen.
4. Häll smeten i en skål, plasta in och ställ i kylen över natten.
5. Gör likadant med alla godissorter du väljer att använda, beräkna 80-100 g godis till 2 dl grädde.

Vaniljkaka:
6. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör.
7. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
8. Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt och rör slätt.
9. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
11. Lossa försiktigt kanterna och vänd upp kakan direkt på ett galler. Låt svalna helt under formen.

Obs! Kakan kan bakas dagen innan och förvaras i rumstemperatur.

Dag 2:
Godisgrädde:

12. Vispa godisgrädden med elvisp tills du har en slät och spritsbar smet. Tillsätt lite flytande grädde om det behövs.
13. Lägg varje sort godisgrädde i separata spritspåsar.

Grädde:
14. Vispa grädde till toppingen fluffig och lägg i en spritspåse.

Montering:
15. Dela kakan horisontellt i tre lika stora bottnar.
16. Lägg den första botten på ett fat och spritsa en ring av grädde längst ut.
17. Spritsa godisgrädde i cirklar på botten.
18. Lägg på nästa botten och upprepa.
19. Lägg på den sista botten och täck hela tårtan med grädde.
20. Dekorera med godis!

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar