< Tillbaka

Citron och blåbärsbitar

En stor lättbakad kaka som räcker till många. Pudra kakan med florsocker om du vill hoppa över frosting.

Du behöver

Citron och blåbärsbitar
225 g Smör
2 st Citron
3.5 dl Socker
4 st Ägg
3 dl Yoghurt 10% fetthalt
7.5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1/2 tsk Bikarbonat
Frosting
350 g Blåbär, frysta eller färska
1.5 dl Grädde
1/2 dl Florsocker
Dekoration
Valfri Blåbär och citronskal

Gör så här!

Kaka
  1. Lägg smöret i en stor bunke och låt stå framme så att det blir mjukt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en ugnsplåt, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper.
  3. Tvätta citronerna och riv skalet med den fina sidan av rivjärnet. Dela en av citronerna och pressa ur 2 msk saft.
  4. Vispa smöret till en kräm med elvisp.
  5. Tillsätt socker och vispa samman.
  6. Tillsätt ägg, ett i taget, och vispa slät mellan varje ägg.
  7. Tillsätt yoghurt och citronsaft, vispa slätt.
  8. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och citronskal. Häll ner i bunken och vispa till en smet.
  9. Häll smeten i plåten och jämna ut.
  10. Lägg blåbär i en skål och strö över socker och vetemjöl. Rör om så att alla blåbär är täckta.
  11. Strö blåbären ovanpå smeten.
  12. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna börjar få färg och en provsticka kommer ut torr.
  13. Låt svalna helt i formen.
  14. Lyft upp kakan på en bricka och lossa försiktigt från pappret.
Frosting
  1. Häll färskost, grädde och florsocker i en bunke och vispa till en fast kräm.
  2. Bred krämen på kakan. Skär i bitar och dekorera med blåbär och kanske citronskal!