Halloncheesecake
+1h
10-18 bitar
Enkel
Halloncheesecake som räcker till många! Dessutom är den enkel att baka.
Du behöver
Botten
150 g Valfria kakor t.ex. Mariekex, Oreo eller Digestive
50 g Smör
Bärsås
300 g Frysta hallon
0.5 dl Socker
Fyllning
600 g Färskost
1 dl Grädde
2 dl Socker
3 msk Majsstärkelse
3 st Ägg
ca 1 dl Bärsås
Topping
ca 0.5 dl Bärsås
Valfri mängd Färska hallon
Valfri mängd Florsocker
Gör så här!
Intruktioner
- Ta fram ägg, färskost och grädde så att de blir rumstempererade
Bärsås
- Lägg hallonen i en kastrull och sätt på medelvärme. Låt det småkoka tills bären är mjuka. Stäng av värmen och ta kastrullen från värmen.
- Häll de mjuka bären i en sil och pressa försiktigt ur saften i kastrullen igen. Kasta bärresterna.
- Tillsätt socker i kastrullen med bärsaft och låt det småkoka på låg värme i ca 15 minuter så att det tjocknar. Det blir ungefär 1½ dl sås.
- Häll såsen i en skål och ställ åt sidan för att svalna helt.
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ en plåt i mitten av ugnen.
- Använd en springform, ca 20 cm, och kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Klipp remsor av ett nytt bakplåtspapper och sätt längs insidan av kanterna så att hela formen är täckt av papper.
Botten
- Lägg smöret i en mikrotålig bunke och kör i mikro tills det smält.
- Häll kakorna i en mixer och kör tills det är ett smul. Om du inte har en mixer kan du lägga kakorna i en fryspåse och banka sönder dem med exempelvis en kavel.
- Blanda kaksmulet med smöret och häll det i formen. Tryck ner blandningen ordentligt så att det är ett jämnt lager som täcker hela botten.
- Ställ in formen i ugnen och grädda botten i 10 minuter. Ta ut formen och ställ åt sidan för att svalna något.
- Sänk värmen på ugnen till 150 grader.
Fyllning
- Lägg färskost och grädde i en stor bunke och använd en elvisp för att vispa till en kräm.
- Blanda socker och majsstärkelse i en skål och häll ner i bunken, vispa slätt.
- Tillsätt ägg, ett i taget, och vispa samman mellan varje ägg.
- Häll sist i 1 dl bärsås och vispa kort tills färgen är jämn.
- Häll smeten i formen och jämna till.
- Ställ in formen på plåten i mitten av ugnen.
- Grädda i 45-60 minuter eller tills kanterna har stelnat och rest sig något. Mitten ska fortfarande vara lite rörlig.
- Stäng av värmen och öppna ugnsluckan på glänt. Låt formen stå kvar i eftervärmen i en timme.
- Ta ut cheesecaken, häll resten av bärsåsen ovanpå och låt svalna innan du ställer den i kylen över natten.
- Toppa halloncheesecaken med färska hallon, kanske lite bärsås och florsocker!