Mjuk pepparkaka med glasyr
+1h
8 bitar
Enkel
En saftig mjuk pepparkaka med härlig glasyr som toppas med dina favoritgodisar. Duka fram till adventsmyset eller självaste julafton!
Du behöver
Mjuk pepparkaka
2 1/4 dl Yoghurt 10% fetthalt
2 st Ägg
1 1/2 dl Neutral olja. T.ex. rapsolja.
3 3/4 dl Vetemjöl
2 dl Strösocker
1 msk Pepparkakskrydda
1 1/2 tsk Bakpulver
1 krm Salt
Valfri Smör till formen
Glasyr
3 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
2-3 msk Vatten
Topping
10 st Polkagrisar eller valfritt godis
Gör så här!
Mjuk pepparkaka
- Smörj en sockerkaksform med hål (ca 1½ liter), noga med mjukt smör.
- Sätt ugnen på 150 grader och ställ in ett galler i nedre delen av ugnen.
- Häll yoghurt, olja och ägg i en bunke. Vispa slätt.
- Blanda vetemjöl, socker, pepparkakskrydda, bakpulver och salt.
- Tillsätt blandningen i bunken och vispa till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och jämna till försiktigt. Knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner i botten ordentligt.
- Grädda kakan i ca 50 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt kakan svalna i formen en liten stund och skaka sedan försiktigt loss den från formens kant. När du ser att den är helt loss lägger du ett bakgaller ovanpå formen och vänder det upp och ner.
- Låt svalna helt med formen på.
Glasyr
- Lägg florsocker, vaniljsocker och vatten i en bunke och vispa till en tjockflytande smet. Ta i lite mer vatten eller florsocker om glasyren blir för tjock eller för rinnig.
- Ringla glasyren över kakan.
- Grovhacka och strö över godis.
- Ställ kakan i kylen för att stelna i tio minuter. Skär i bitar och servera.
