MÅNADENS GODIS - DECEMBER- GRÖNA KULOR

En god och härlig jultradition som passar alla! 

Lär dig allt om Gröna kulor!

GRÖNA KULORNAS HISTORIA

  • Fazer har funnits sedan 1891 och grundades av visionären Karl Fazer. Fazer är idag ett familjeföretag och familjeföretagets historia började den 17 september 1891 då Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors.
  • Den första konfektyren från Fazers fabrik hette Kejsar-Blandning. Nästan från början framställdes också Kiss-Kiss-karameller. De blev snabbt en favorit, och som säljs än idag i Finland.
  • Fazer började tillverka Gröna kulortidigt som 1929 och såldes då i trä- och fanerlådor. De tillverkades först på Fabriksgatan i Helsingfors & sedan på Fazers fabrik i Vanda tills dess att produktionen flyttades till norra Finland.
  • Från juli till december råder full aktivitet på linjen som tillverkar Gröna kulor, och under produktionssäsongen ploppar det ut en och en halv miljon kulor i veckan.
  • Vid tillverkningen av Gröna kulor kokas 500 kilo smet åt gången i 40 minuter. Som mest uppgår temperaturen på smeten till hundra grader.
  • Idag tillverkar Fazer hela 25 miljoner Gröna kulor på fabriken i finska Villmanstrand varje år. Det är en älskad julprodukt som kan ätas av många då den både är glutenfri och vegansk! Perfekt julgodis för hela familjen.

Så sent som 1987 togs kulorna loss ur gjutformarna för hand med gaffel. Bild: Fazer/Ralf Kollin

Månadens_Godis_December_1200x1200_1-1_1_Clean

ROLIGT ATT VETA!

  • Mellan oktober och december 2019 såldes det hela 120 000 förpackningar Gröna kulor i Sverige. En otroligt populär julprodukt med andra ord!
  • Alla marmeladkulor är glutenfria och veganska.
  • Visste du att Gröna kulor inte är Fazers enda marmeladkula? Upptäck även Finlandia som är en ask marmeladkulor i andra smaker och färger, som jordgubb, svart vinbär & citron.
  • Under 2019 lanserade Fazer även en pralin med en klassiska gröna marmeladen täckt av Fazers fylliga mörka choklad. Dessa finns under julen på besök i Hemmakvälls lösvikt.
  • Gröna kulor plockas ner för hand i askarna. Denna godbit är alltså ett riktigt hantverk.
  • Gröna kulor passar också utmärkt på julbordet som namnskyltshållare. Och efter festen finns det inget behov av att samla in och förvara hållarna, eftersom de med största sannolikhet har blivit uppätna.
FC_Greenjellys_feeling_20160109_2147