MÅNADENS GODIS - FEBRUARI - GELÉHALLON

Geléhallon - En söt och sockrig klassiker

Lär dig allt om Geléhallon!

GELÉHALLONETS HISTORIA

  • Kolafabriken Aroma grundades av Gottfrid Eklund.
  • Fabriken startades i Stockholm och bytte sedan namn till Konfektyrfabriken Aroma.
  • Grundar man en godisfabrik så heter man självklart Gottfrid. Att han hette Gottfrid var såklart en slump, men en passande sådan.
  • Aromas framgångssaga startades i ett kök i Vasastan efter att Gottfrid kommit i kontakt med en man vid namn Max Forslund. Max hade hittat ett kolarecept i lokaltidningen som de började experimentera med.
  • Gottfrid och Max gjorde allt för hand och började sälja sin kola i mindre butiker i Stockholm.
  • Aromas Gräddkola föll Stockholmarna i smaken och år 1921 inregistrerades kolafabriken Aroma.
  • Aroma har tillverkat originalet geléhallon sedan år 1928. 
MG_Feb_Gelehallon_SoMe_Bild1_1-1

ROLIGT ATT VETA!

  • Geléhallon är ett gelégodis av den ”softa” konsistensen.
  • De flesta tänker nog på det röda hallonet när man pratar om geléhallon men det finns även fler säsongsvarianter. Godisbiten påminner om ett hallon till formen och är kanderade med socker.
  • I början av 1960-talet kallades geléhallon för jungfrubröst.
  • Geléhallon har funnits i nästan 100 år.
  • Produkten är en svensk klassiker som även är fortsatt lika populär och uppskattad av konsumenter än idag, både gammal och som ung.
  • Aromas geléhallon har sålts på olika platser i världen så fler än vi svenskar har fått smaka denna lilla delikatess.
  • Geléhallon har också en egen dag – den 15 februari firar vi geléhallonets dag.
  • Varje år produceras över 180 miljoner Geléhallon fabriken.

Läs mer om: