MÅNADENS GODIS - FEBRUARI - GELÉHALLON
Geléhallon - En söt och sockrig klassiker

GELÉHALLONETS HISTORIA
- Kolafabriken Aroma grundades av Gottfrid Eklund.
- Fabriken startades i Stockholm och bytte sedan namn till Konfektyrfabriken Aroma.
- Grundar man en godisfabrik så heter man självklart Gottfrid. Att han hette Gottfrid var såklart en slump, men en passande sådan.
- Aromas framgångssaga startades i ett kök i Vasastan efter att Gottfrid kommit i kontakt med en man vid namn Max Forslund. Max hade hittat ett kolarecept i lokaltidningen som de började experimentera med.
- Gottfrid och Max gjorde allt för hand och började sälja sin kola i mindre butiker i Stockholm.
- Aromas Gräddkola föll Stockholmarna i smaken och år 1921 inregistrerades kolafabriken Aroma.
- Aroma har tillverkat originalet geléhallon sedan år 1928.

ROLIGT ATT VETA!
- Geléhallon är ett gelégodis av den ”softa” konsistensen.
- De flesta tänker nog på det röda hallonet när man pratar om geléhallon men det finns även fler säsongsvarianter. Godisbiten påminner om ett hallon till formen och är kanderade med socker.
- I början av 1960-talet kallades geléhallon för jungfrubröst.
- Geléhallon har funnits i nästan 100 år.
- Produkten är en svensk klassiker som även är fortsatt lika populär och uppskattad av konsumenter än idag, både gammal och som ung.
- Aromas geléhallon har sålts på olika platser i världen så fler än vi svenskar har fått smaka denna lilla delikatess.
- Geléhallon har också en egen dag – den 15 februari firar vi geléhallonets dag.
- Varje år produceras över 180 miljoner Geléhallon fabriken.