Mjuk pepparkaka med Trippelnöt

mjuk pepparkaka_small

Tillsammans med Simona Muntean från den inspirerande bakbloggen Cookies and Sweet, känd som Cookies and Sweet by Simona på Instagram, har vi tagit fram detta underbara, julinspirerade, recept som passar alldeles utmärkt till glöggminglet, julmyset eller adventsfikan.

Antal: ca 12 bitar
Tid: ca 1 timme

Ingredienser smet:

  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ msk pepparkakskrydda
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 mellanstora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiché
  • 225 g smör, vid rumstemperatur
  • 10–12 trippelnötter att stoppa i smeten innan gräddningen

Ingredienser glasyr och garnering:

  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4–5 msk mjölk
  • 4–5 trippelnötter
  • Torkad frukt, bär, 2 pepparkakor smulade

Gör så:

  • Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter och ställ åt sidan.
  • Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor bunke, tillsätt smör, mjölk, ägg och creme fraiché och vispa till en jämn smet.
  • Häll upp smeten i formen och stoppa trippelnötter i den.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 45–50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10–15 minuterna så du vet om den är klar. Täck ev med aluminiumfolie de sista 10-15 minuter så inte den bränns på toppen innan den blir färdig.
  • Låt kakan vila i formen ca 10–15 minuter. Vänd sen upp och ner den på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.
  • Blanda florsocker, vaniljsocker och mjölk till en trögflytade konsistens. Börja med mindre mängd mjölk. Bred glasyren över kakan och garnera med trippelnötter, bär, krossade kakor m m.
mjuk pepparkaka med trippelnöt-800x800px

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar