LGD -Godistårta_Hemmakväll-1-3_fix

GODISTÅRTA MED EXTRA ALLT

Tillsammans med Simona Muntean från den inspirerande bakbloggen Cookies and Sweet, känd som Cookies and Sweet by SimonaInstagram, har vi tagit fram detta färgsprakande recept som en hyllning till årets absolut godaste dag - Lösgodisets dag!
Här är lösgodis i alla dess former huvudfokus och ja, det är bara fantasin som sätter gränserna! 

En sats ger ca 12 bitar
Tid: ca 1 timme

Ingredienser godiskräm:

  • 50 g favorit godis, klippt i mindre bitar (själv använde jag geléhallon)
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Ingredienser bottnar på tre lika delar:

  • 4 ägg
  • lika delar vetemjöl
  • lika delar socker
  • 2 tsk bakpulver

Ingredienser chokladkrämkräm:

  • 100 g chokladbitar
  • 100 g smör

Ingredienser vaniljkräm:

  • 200 g vit choklad
  • 200 g färskost naturell
  • 150 g smör vid rumstemperatur

Garnering:

  • 100 g mörk choklad
  • 1/2 msk olja neutral i smaken, typ rapsolja
  • all möjligt lösgodis du gillar
Recept på Godistårta!

Gör så:

  • I en kastrull på spisen värm vispgrädde och godis. Rör om kontinuerligt så det inte bränns på botten. Det får inte börja koka.
  • När allt godis har smält häller du den i en skål, täcker med plastfilm eller lock och ställer kallt i minst 4 timmar. Brukar göra den kvällen innan och låter den stå kallt över natten.
  • Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Olja och mjöla tre engångsformar, ca 18 cm i diameter, samt lägg bakplåtspapper i botten.
  • Knäck äggen i ett glas. I två likadana glas häller du vetemjöl, respektive strösocker. Det ska vara lika mycket i alla glas, därför kallas detta recept för tre lika delar.
  • Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten.
  • Grädda på nedersta valsen för ca 25–30 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna så inte bottnarna sjunker. Gör tändstickstestet om du är osäker på om bottnarna är klara innan du tar ut dem ur ugnen.
  • Låt bottnarna svalna i formarna under  en kökshandduk för ca 5 minuter sen kallna helt på galler innan du monterar tårtan.
  • Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt den svalna. Vispa smöret vit och luftigt. Tillsätt chokladen i en tunn stråle, eller lite i taget, under fortsatt vispning.
  • På ett serveringsfat varva bottnar med chokladkräm och godiskräm. Plasta in tårtan och ställ kallt tills du förbereder vaniljkrämen.
  • Smält vit chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ställ åt sidan.
  • Vispa mjukt rörd färskost och smör till en fluffig kräm.
  • Tillsätt den smälta chokladen till smör- och färskostkrämen och vispa tills krämen är jämn och luftig.
  • Spackla den kalla tårta med vaniljkrämen. Ställ kallt.
  • Smält mörk choklad i mikrovågsugn eller vattenbad och blanda med oljan. Låt den svalna men den får fortfarande vara flytande, trögflytande.
  • Häll chokladen över toppen på tårtan och längst mot kanterna så den rinner snyggt. Använd baksidan av en matsked för att trycka ut chokladen över kanten på tårtan. Ös på med massa lösgodis som du gillar.
LGD -Godistårta_Hemmakväll-1-12_fix