< Tillbaka

Halloncheesecake

Halloncheesecake som räcker till många! Dessutom är den enkel att baka.

Du behöver

Botten
150 g Valfria kakor t.ex. Mariekex, Oreo eller Digestive
50 g Smör
Bärsås
300 g Frysta hallon
0.5 dl Socker
Fyllning
600 g Färskost
1 dl Grädde
2 dl Socker
3 msk Majsstärkelse
3 st Ägg
ca 1 dl Bärsås
Topping
ca 0.5 dl Bärsås
Valfri mängd Färska hallon
Valfri mängd Florsocker

Gör så här!

Intruktioner
  1. Ta fram ägg, färskost och grädde så att de blir rumstempererade
Bärsås
  1. Lägg hallonen i en kastrull och sätt på medelvärme. Låt det småkoka tills bären är mjuka. Stäng av värmen och ta kastrullen från värmen.
  2. Häll de mjuka bären i en sil och pressa försiktigt ur saften i kastrullen igen. Kasta bärresterna.
  3. Tillsätt socker i kastrullen med bärsaft och låt det småkoka på låg värme i ca 15 minuter så att det tjocknar. Det blir ungefär 1½ dl sås.
  4. Häll såsen i en skål och ställ åt sidan för att svalna helt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och ställ en plåt i mitten av ugnen.
  6. Använd en springform, ca 20 cm, och kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Klipp remsor av ett nytt bakplåtspapper och sätt längs insidan av kanterna så att hela formen är täckt av papper.
Botten
  1. Lägg smöret i en mikrotålig bunke och kör i mikro tills det smält.
  2. Häll kakorna i en mixer och kör tills det är ett smul. Om du inte har en mixer kan du lägga kakorna i en fryspåse och banka sönder dem med exempelvis en kavel.
  3. Blanda kaksmulet med smöret och häll det i formen. Tryck ner blandningen ordentligt så att det är ett jämnt lager som täcker hela botten.
  4. Ställ in formen i ugnen och grädda botten i 10 minuter. Ta ut formen och ställ åt sidan för att svalna något.
  5. Sänk värmen på ugnen till 150 grader.
Fyllning
  1. Lägg färskost och grädde i en stor bunke och använd en elvisp för att vispa till en kräm.
  2. Blanda socker och majsstärkelse i en skål och häll ner i bunken, vispa slätt.
  3. Tillsätt ägg, ett i taget, och vispa samman mellan varje ägg.
  4. Häll sist i 1 dl bärsås och vispa kort tills färgen är jämn.
  5. Häll smeten i formen och jämna till.
  6. Ställ in formen på plåten i mitten av ugnen.
  7. Grädda i 45-60 minuter eller tills kanterna har stelnat och rest sig något. Mitten ska fortfarande vara lite rörlig.
  8. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan på glänt. Låt formen stå kvar i eftervärmen i en timme.
  9. Ta ut cheesecaken, häll resten av bärsåsen ovanpå och låt svalna innan du ställer den i kylen över natten.
  10. Toppa halloncheesecaken med färska hallon, kanske lite bärsås och florsocker!